Lody i sorbety

5
(1)

W jednym z moich ostatnich postów otrzymałam komentarz od Jimiego, mówiący iż „lody są smaczniejsze”. Dotyczył fragmentu:
„zamiast lodów polecam owocowy sorbet. Jest on lżejszy i często smaczniejszy od zwykłych lodów.”
Nie mogę się nie zgodzić. Tradycyjne lody będą lepiej smakować chyba każdemu. Ale uwaga! Jeśli tylko będą to prawdziwe lody. Jeśli przejdziecie się do marketu, znajdziecie bardzo duży wybór. Przyjrzyjmy się 1-litrowym opakowaniom. Ich cena jest bardzo różna: od 3-4 do 20zł! Skąd tak duża rozbieżność? Zastanówmy się… Skoro wobec najtańszych i najdroższych jest to prawie 7-krotne przebicie, coś musi być na rzeczy. Nie chodzi tutaj tylko o markę: wtedy cena byłaby może 2-krotnie wyższa. Chodzi o skład. Jeśli go sprawdzić, zobaczycie że tańsze odpowiedniki są naładowane różnymi dodatkami i mają dużo więcej wody. Te droższe są zaś robione na bazie mleka (niestety z proszku) i jego pochodnych. W smaku również dostrzeżecie różnicę. I niestety.. tańsze jest lepsze jeśli chodzi o ilość kalorii. Wedle jednak ostatnich badań, większa ilość spożywanej chemii również powoduje nadwagę.
Wydaje mi się więc że ostatecznie lepszym wyborem będzie rzeczony sorbet. Może nie będzie tak kremowy ale mamy pewność że głównymi składnikami są woda i owoce (tutaj też występuje zależność: czym droższy tym mniej wody a więcej zmiksowanych owoców). Będzie też zdrowiej a w perspektywie długich wakacji, możemy zjeść ich znacznie więcej bez obawy o rosnące boczki!

Jak oceniasz nasz artykuł?

5 / 5. 1

Dodaj komentarz