MOC ZIELONEJ HERBATY 

5
(1)

Herbata – napój, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Jest idealnym uzupełnieniem posiłków i świetnym sposobem na smaczny i zdrowy napój. Z wielu rodzajów herbat jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych jest herbata zielona. Jakie ma właściwości i jak wpływa na nasz organizm?

Moja przygoda z piciem herbat rozpoczęła się stosunkowo późno bo dopiero dwa lata temu. Wcześniej nie przepadałam za tym napojem i wolałam napić się wody. Dzięki mojej mamie, miłośniczce wszelkich herbat i ja ją pokochałam. Najbardziej lubię zieloną, uzupełnioną sokiem owocowym. Te z ananasem czy opuncją to moje faworytki. Gdy za oknem pada nic nie poprawia mi humoru tak jak filiżanka aromatycznej, ulubionej herbaty i dobra książka. W upały lubię pić herbatę na zimno, jest doskonałym sposobem na ugaszenie pragnienia i uzupełnienie płynów w organizmie.

Zielona herbata jest nie tylko smaczna ale również ma wiele właściwości, które doskonale wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Te ostatnie zapobiegają nowotworom. Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi. Jest produktem najczęściej polecanym przy odchudzaniu – nie ma negatywnych efektów i wspomaga dietę. Przyśpiesza bowiem metabolizm oraz usuwa zbędne produkty przemiany materii. Napar z zielonej herbaty działa pobudzająco dzięki zawartości dużej ilości teiny. Jest to działanie długotrwałe, w przeciwieństwie do kawy. Napój pomaga także w łagodzeniu napięć emocjonalnych i stresu dzięki działaniu uspokajającemu.  Zielona herbata hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych. Ma wpływ na działanie pęcherza moczowego, dzięki czemu przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Chroni także zęby przed próchnicą dzięki zawartości fluoru.

Właściwości zielonej herbaty zależą od sposobu jej parzenia. Krótkie, ok. 3 minutowe parzenie powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest pobudzający i orzeźwiający. Wydłużenie czasu parzenia daje napój o działaniu relaksującym. Świeże liście zielonej herbaty parzy się dwu a nawet trzykrotnie i każdorazowo uzyskuje inne właściwości. Pierwsze parzenie daje delikatny aromat i  działa pobudzająco. Drugie, napar intensywniejszy, smaczniejszy i działający relaksująco.

Jak widać zielona herbata ma wiele cennych właściwości. Doskonale wpływa na nasz organizm i samopoczucie. Nic więc dziwnego, że jest tak popularna i uwielbiana przez ludzi na całym świecie. Dlatego lećcie do sklepu, kupcie zieloną herbatę i cieszcie się jej pysznym smakiem.

 

Jak oceniasz nasz artykuł?

5 / 5. 1

Dodaj komentarz