Świadomość społeczeństwa rośnie, dzięki czemu wszelakie korporacje, którym zależy tylko na jak największym wyzysku klientów stają się mniej rentowne i przy większym odzewie ich działania muszą ulegać zmianom. Stąd właśnie wziął się gluten. Czyli białko pochodzenia roślinnego, który znajduje się w zbożach takich jak pszenica, owies, jęczmień, zyto i orkisz.
Jest to białko bardzo cenione przez piekarnie przemysłowe, za swoją kleistość, sprężystość, lepkość i plastyczność. Dzięki tym cechom fizykochemicznym gluten zawarty w mące idealnie sprawuje się przy przygotowaniu wypieków. Ułatwia pracę piekarzom, ponieważ dzięki niemu np. chleb zachowuje dłużej swoją świeżość i jakość. Jeżeli spotykacie się często z takim zjawiskiem, że chleb prędzej spleśnieje niż stanie się czerstwy, to bądźcie pewnie, że zawiera on bardzo, ale to bardzo dużo glutenu.
Gluten można znaleźć również w innych produktach. W różnych rodzajach mięsa, w rybach, produktach mlecznych, słodyczach, napojach, koncentratach, suszonych owocach, sosach, lodach, w masie przetworzonego jedzenia. W zasadzie to prawie wszędzie możemy się z nim spotkać. Dlatego tak ważna jest świadomość, żeby czytać skład produktów i omijać te szkodliwe białko.
Jeszcze niedawno myślano, że gluten jest szkodliwy tylko dla osób młodych i dzieci, które mają na niego alergię, przez co powoduje celiakię – chorobę jelit. Jednak fakty są takie, że gluten jest szkodliwy dla wszystkich. Zapewne nie raz spotkaliście się z kimś kto ma tzw. “piwny brzuszek”. To jest między innymi wpływ glutenu na organizm człowieka. Gluten jest również bardzo szkodliwy dla ludzi ćwiczących, dbających o swoje zdrowie i sylwetkę, ponieważ zatrzymuje on wchłanianie się aminokwasów, przez to że niczym maź przykleja się do naszego jelita grubego. Były na świecie przypadki, gdzie podczas sekcji zwłok, w jelitach człowieka znajdowało się nawet ponad 10kg glutenu! To niesamowicie duża ilość. Ponadto gluten powoduje problemy gastryczne, trądzik, oraz wiele innych dolegliwości takich jak np. złe samopoczucie i stany depresyjne. Wpływa on negatywnie na nasz organizm, dlatego trzeba go unikać.
Gluten nie jest naturalnym białkiem występującym w zbożach. Jest on wynikiem genetycznych modyfikacji żywności. Został on stworzony tylko po to, żeby uzyskać znacznie więcej jedzenia, mniejszym kosztem. Ponieważ gluten łączy molekuły w taki sposób, że zboża są bardziej urodzajne. Na szczęście w wyniku większego uświadomienia społeczeństwa coraz więcej firm tworzy produkty bezglutenowe, które nie szkodzą naszemu organizmowi. Radzę wam, zastosujcie dietę bezglutenową. W naszych sklepach jest coraz więcej produktów bezglutenowych, jednak ja sama zaopatruje się miedzy innymi w bezglutenowe makarony, w moim ulubionym sklepie prostejedzenie.plnasionachia sklep a spróbujcie a zobaczycie jak po tygodniu wasz organizm zacznie lepiej pracować.