Kto z nas nie lubi słodkich śniadań? Kiedy myślimy o nich to przed oczami stają nam wszystkie amerykańskie filmy, w których bohaterowie na śniadanie jedli gofry albo pyszne słodkie placki. W naszej tradycji śniadania są raczej „słone”. Lubimy jeść kanapki z wędliną, serem, jajecznicę albo smażone kiełbaski. Dlatego w ramach miłej odmiany śmiało możemy sobie od czasu do czasu pozwolić na słodkie śniadania.
Wiele osób myśli, że słodkie śniadania nie mogą być zdrowe. Nic bardziej mylnego, słodkie śniadania są tak samo „zdrowe” jak wszystkie inne typy śniadań, o ile nie przesadzimy z ilością cukru. Poza tym odpowiednia ilość węglowodanów pobudzi nas do działania dużo bardziej niż jajka smażone na boczku. Takie śniadania są z reguły dużo lepiej trawione przez nasz organizm i na dłużej zapewniają nam uczucie sytości. Jak widać, słodkie śniadanie to idealna propozycja na początek dnia! Jeśli jednak brakuje wam pomysłów to podsyłamy kilka podpowiedzi.
Owsianka na słodko
Owsianka na słodko to idealne połączenie tradycyjnego śniadania i tak lubianej przez nas słodyczy. Gotując owsiankę możemy dodać do niej banana i jabłko, rozpuszczoną czekoladę, kakao. Po przełożeniu do miseczki polewamy owsiankę syropem klonowym/miodem, a na wierzch kładziemy borówki i rodzynki. Składniki możemy modyfikować według własnego uznania, tak żeby znaleźć swój idealny poziom słodkości.
Słodkie kanapki
Kto powiedział, że kanapki smakują dobrze tylko wtedy, jeśli jest na nich wędlina albo warzywa? Słodkie kanapki to idealny pomysł na dobre rozpoczęcie dnia. Świetnie sprawdzą się kanapki z czekoladą do smarowania i bananem, z masłem orzechowym, dżemem i owocami oraz słodkie tosty na ciepło np. z domową nutellą z daktyli albo grzanki posmarowane miodem.
Słodkie placki
Słodkie placuszki na talerzu to uroczy początek dnia. Będą wyglądały naprawdę miło na talerzu w otoczeniu owoców albo kremu czekoladowego. Do ich zrobienia potrzebujemy płatków owsianych, jajka i banana. Miksujemy ze sobą wszystkie składniki i smażymy na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem. Słodkie placki będą idealnie smakowały z owocami, krem czekoladowym, syropem klonowym, bitą śmietaną albo dżemem.