Wino do obiadu – jakie wybrać?

Każdy wie, że wino doskonale wpływa na trawienie. Nierzadko podkreśla ono też smak potraw. Nie każdy jednak wie, jakie wino pasuje do konkretnej potrawy. Jak zatem wybrać wino do, aby nie tylko nie popełnić faux pas, ale też zadbać o to, aby walory smakowe potraw, które spożywamy, były bardziej intensywne?

Ryby czyli zdrowy obiad dla całej rodziny

Dietetycy niejednokrotnie podkreślają, że aby zachować odpowiedni balans w naszej diecie, przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy spożywać ryby. Zawierają one bardzo dużo wartości odżywczych, w szczególności – cennych kwasów omega 3. Jakie wino podać do obiadu, którego daniem głównym jest ryba? Jak się okazuje, wszystko zależy od tego jaką rybę planujemy podać na obiad. Do ryb delikatnych, takich jak np. dorsz, najlepiej pasuje wino białe. Powinno być możliwie jak najlżejsze, aromatyczne i rześkie w smaku. Z kolei jeśli daniem głównym naszego obiadu jest ryba pieczona, najlepszym rozwiązaniem będzie podanie wina cięższego. Doskonale sprawdzi się w tym przypadku Chardonnay.

          Jakie wino podać do kurczaka i dań z drobiu?

Na obiad bardzo często spożywamy dania z drobiu. Do tego rodzaju posiłków także pasuje wino, jednak inne, niż ma to miejsce w przypadku ryby. Kurczak smażony, doskonale będzie komponował się z białym i wyrazistym winem. Musi być ono aromatyczne, ale jego smak nie powinien być bardziej intensywny, niż smak kurczaka. Z kolei jeśli na obiad planujemy podać dania z indyka, najlepszym rozwiązaniem jest zaserwowanie do takiego dania wina czerwonego, mocnego, o bardzo wyrazistym aromacie. Alternatywą może być wino białe, pod warunkiem, że także będzie odznaczało się bardzo intensywnym aromatem.

  Wołowina, wieprzowina i cielęcina – jakie wina pasują do tych mięs?

Podstawą, jeśli mówimy o dobrym winie do dań z wołowiny, jest wino czerwone. Powinno być gęste, aromatyczne a nawet – wzmacniane. Idealnie sprawdzi się ono w przypadku dań takich jak duszona wołowina. Z kolei do dań z dziczyzny, najlepiej pasuje wino czerwone ale pikantne w smaku.

Dodaj komentarz